Alles over echte Italiaanse koffie

Ik zeg altijd maar zoals de koffie smaakt in Italië zo smaakt hij nergens anders. Maar gelukkig als echte koffie liefhebber ben ik erg bevoorrecht om er iedere dag weer van te mogen genieten hier in het mooie Toscane .Onze heerlijke echte Italiaanse koffie staat vooral wereldwijd bekend om zijn sterke en aromatische smaak, evenals de unieke bereidingswijze. Je kent vast wel de bekendste koffiedranken die worden geassocieerd met Italie: espresso en cappuccino.

Koffie bonen

1. Espresso en cappuccino

Als eerste wil ik het hebben over hoe onze heerlijke iconische Italiaanse koffiedranken worden bereid ;

 1. Espresso: Espresso is een geconcentreerde koffiedrank die wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen te persen. Het resultaat is de bekende intense en rijke koffie met een dikke crema (het goudkleurige schuimlaagje op de top). De Italianen staan bekend om het drinken van espresso als een snelle en krachtige oppepper, vaak aan de bar van een café, staand.
 2. Cappuccino: Cappuccino is een combinatie van espresso, gestoomde melk en melkschuim. Ik drink de cappuccino meestal in de ochtend en het is in Italië een typisch ontbijtdrankje. Traditioneel wordt cappuccino niet gedronken na 11 uur ’s ochtends, omdat het tenslotte als een drankje voor de ochtend wordt beschouwd.

2. Bekende Italiaanse koffiemerken

Wat betreft de kwaliteit van de Italiaanse koffie, hebben we in Italie vooral veel gerenommeerde koffiebranderijen die hoogwaardige koffiebonen roosteren. Maar wat is nu de beste en lekkerste koffie? Ik heb een top 5 voor je samengesteld met koffiemerken van dit moment in mijn blog over ,Wat is de beste en lekkerste koffie .Enkele bekende koffiemerken uit Italië die ik hier voor je wil opnoemen zijn Lavazza, Illy, Segafredo, en Kimbo. Deze kwaliteiten merken bieden je verscheidenheid aan koffiebonen en gemalen koffie, die ook geschikt zijn voor jou specifieke koffiezetmethode, waaronder espressomachines, mokkapotten en filterkoffie.

3. Welke Italiaanse koffie past bij jou smaak

Ben je op zoek bent naar echte Italiaanse koffie? Let dan vooral op de oorsprong van de koffiebonen en zoek naar geroosterde bonen van gerenommeerde echte Italiaanse koffiebranders. Het proberen van verschillende soorten koffiebonen kan je helpen de smaak en de koffie-ervaring te ontdekken die het beste bij jou past. je kunt genieten van het rijke aroma en de traditie die deze Italiaanse koffiedranken met zich meebrengen!

koffie apparaat

4. Wat heb je allemaal nodig om thuis een echt Italiaans kopje koffie te maken

Bij het zetten van je heerlijke kopje Italiaanse koffie vereist het je aandacht voor detail en een paar specifieke stappen, afhankelijk van welke koffiemethode je gebruikt. Hieronder een paar stappen die ik zelf zou maken bij maken van een heerlijke espresso, wat de basis is voor onze Italiaanse koffiedranken:

Benodigdheden voor het maken van je Italiaanse kopje koffie;

 • Espressomachine (handmatig, halfautomatisch, of volautomatisch)
 • Verse koffiebonen
 • Koffiemolen (voor handmatige en halfautomatische machines)
 • Tamper (voor handmatige en halfautomatische machines)
 • Gezuiverd water
 • Espresso-kopjes

5. Zo maak je thuis een echte Italiaanse espresso

 1. Maal de bonen: Als je hele koffiebonen gebruikt, maal ze dan net voor het zetten van de espresso om de versheid te behouden. Maal de bonen tot een fijne consistentie, vergelijkbaar met tafelzout. Voor een enkele espresso heb je meestal ongeveer 7-9 gram gemalen koffie nodig.
 2. Verwarm de machine: Zet de espressomachine aan en wacht tot deze volledig opwarmt. Een ideale zettemperatuur ligt meestal tussen 90°C en 95°C.
 3. Bereid de portafiltri voor: Plaats de gemalen koffie in de portafiltri en verdeel het gelijkmatig. Druk de koffie stevig aan met een tamper om een gelijkmatige extractie te bevorderen.
 4. Zet de espresso: Plaats de portafiltri in de espressomachine en start het zetproces. Voor een enkele espresso moet de extractietijd ongeveer 25-30 seconden zijn. De espresso moet een donkerbruine kleur hebben met een dikke crema-laag erbovenop.
 5. Geniet ervan: Giet de verse espresso in een espresso-kopje en geniet ervan zoals de Italianen dat doen – zonder suiker of melk om de pure smaak van de koffie te waarderen.

6. Zo maak je thuis een echte Italiaanse cappuccino

Voor het maken van andere Italiaanse koffiedranken, zoals cappuccino of latte, kun je melk opschuimen met behulp van een stoompijpje op een halfautomatische of volautomatische espressomachine. Giet het opgeschuimde melk over je espresso om je favoriete koffiedrank te maken. Je kunt er eventueel een beetje pure cacao poeder overheen strooien als extra versiering.

Onthoud ook dat de kwaliteit van je gebruikte koffiebonen, de maalgraad en de extractietijd allemaal van invloed zijn op de smaak van je koffie. Experimenteer met verschillende bonen en maalinstellingen om jouw perfecte kopje Italiaanse koffie te vinden. Buon caffè! (Geniet van je koffie!)

Verderop zullen we het ook hebben over de melk opschuimer. Super handig vooral als je eventueel geen automatisch of halfautomatische Italiaanse espressomachine hebt. Zelf gebruik ik ondanks dat ik een half automatische Italiaanse koffiemachine heb een aparte melk opschuimer .Ik vind dat gewoon makkelijker maar dat is natuurlijk voor een ieder persoonlijk.

Neem je eigen koffie mee in een koffiebeker

Neem je eigen gemaakte Italiaanse koffie mee naar bijvoorbeeld je werk! Koop een goeie lekvrije koffiebeker waarmee je koffie lekker lang warm blijft. Let ook op goed op het afsluitbare deksel om ongelukjes te voorkomen. Het voordeel van een rvs koffiebeker is ook dat je geen wegwerp bekers meer hoeft te gebruiken en dat is weer goed voor het milieu.

Susanna

Susanna is een blogster die al vanaf 2012 in Italië woont. Aangezien zij een local is, is zij dicht bij de bron. Zij houdt van naar de mooiste plekjes in Italië gaan, en wil deze graag met jullie delen. Samen met haar man doorkruist ze vaker heel Italië door. Susanna: Aangezien ik van Italiaanse komaf ben, is het voor mij niet moeilijk om in Italië te wonen. Ik ben gek op het land, en wil graag alle mooie dingen van dit land met jullie delen. Ik spreek vloeiend Italiaans, en kom met veel Italianen in contact. Graag wil ik ook die ervaringen met jullie delen. Verder zal ik ook geregeld bloggen over de producten in Italië.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *