Amalfi een schilderachtige kustplaats in Italie

Amalfi is een prachtige en schilderachtige kustplaats gelegen aan de westkust van Italië, in de regio (Regione) Campanië. De Amalfikust, waar Amalfi zich bevindt, staat bekend om zijn adembenemende landschap, steile kliffen, pittoreske stadjes en azuurblauwe Middellandse Zee. Zelf ben ik er vaak geweest en ik zal er nog vaak naartoe gaan omdat het nooit verveelt. Iedere keer als ik er ben ontdek ik weer nieuwe interessante winkeltjes en restaurantjes die zo typisch zijn voor de Amalfikust.

1. De geschiedenis van Amalfi

De geschiedenis van Amalfi is rijk en gaat terug tot de oudheid. Deze geschiedenis van Amalfi weerspiegelt de complexiteit van de regio en laat zien hoe de stad door de eeuwen heen heeft gefloreerd en veranderd, en toch zijn rijke culturele en historische erfgoed heeft behouden.

1.1. Oudheid en vroege geschiedenis

De oorsprong van Amalfi gaat terug tot de oudheid, mogelijk tot de Griekse en Romeinse tijd. De stad had in de loop der jaren te maken met verschillende heersers, waaronder Byzantijnen en Longobarden.

1.2. Maritieme republiek

In de 9e eeuw begon Amalfi zich te ontwikkelen als een belangrijk maritiem handelscentrum. De stad vestigde zich als een onafhankelijke maritieme republiek, vergelijkbaar met steden als Venetië, Genua en Pisa. Amalfi floreerde in de handel met andere delen van de Middellandse Zee, zoals Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Constantinopel (het huidige Istanbul).

1.3. Neergang en invloed

In de late middeleeuwen begon de invloed van Amalfi af te nemen. Concurrentie van andere maritieme republieken, piraterij en politieke veranderingen leidden tot de neergang van de stad. In de 12e eeuw verloor Amalfi zijn onafhankelijkheid en viel het onder de heerschappij van andere heersers, waaronder het Koninkrijk Napels.

1.4. Moderne tijd

Amalfi werd uiteindelijk opgenomen in het Koninkrijk Italië in de 19e eeuw na de Italiaanse eenwording. Tegenwoordig staat Amalfi bekend als een populaire toeristische bestemming vanwege zijn prachtige kustlijn, architectuur en historische betekenis. De stad trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

1.5. Economische en culturele bloei

De maritieme activiteiten brachten aanzienlijke rijkdom naar Amalfi. De stad werd bekend om zijn handel in kostbare goederen zoals specerijen, zijde en edelstenen. Tijdens deze periode werd Amalfi ook een centrum van culturele en intellectuele activiteiten. Er werden boeken en documenten geschreven en het was een belangrijke locatie voor de verspreiding van kennis in Europa.

2. Bezienswaardigheden van de regio

 1. “La Costiera,”: De Amalfikust is beroemd om zijn dramatische landschap, met kliffen die uit de zee omhoogrijzen, schilderachtige baaien en weelderige vegetatie. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als kunstenaars vanwege de prachtige uitzichten en de unieke sfeer.
 2. Amalfi Stad: Het stadje Amalfi zelf heeft een rijke geschiedenis als een oude maritieme republiek. Bezoekers kunnen door smalle straatjes wandelen, historische kerken verkennen, en genieten van de lokale keuken en ambachten.
 3. Ravello: Een nabijgelegen stadje, Ravello, staat bekend om zijn adembenemende tuinen en villa’s, waaronder de Villa Cimbrone en Villa Rufolo, die een spectaculair uitzicht op de kust bieden.
 4. Positano: Dit is een andere beroemde stad aan de Amalfikust, bekend om zijn kleurrijke huizen die tegen de heuvel zijn gebouwd. Het is een populaire bestemming voor luxe reizigers en trekt jaarlijks veel bezoekers.
 5. Kerken en Geschiedenis: De regio heeft ook een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de oudheid. Er zijn verschillende historische kerken, kathedralen en architectonische schatten om te verkennen.

Piano di Sorrento, Napoli, Campania, 80063, Italië

Positano, Salerno, Campania, 84017, Italië

Amalfi, Salerno, Campania, 84011, Italië

3. Enkele kenmerken van de regio

 1. Limoncello: Amalfi staat ook bekend om de productie van limoncello, een traditionele Italiaanse citroenlikeur. Het milde klimaat en de overvloedige citroenboomgaarden dragen bij aan de hoge kwaliteit van deze likeur.
 2. Toerisme: Vanwege zijn schoonheid en charme is de Amalfikust een populaire toeristische bestemming. Toeristen kunnen genieten van wandelingen langs de kust, boottochten, lekker eten en culturele ervaringen.
 3. Majolica-keramiek: Een van de meest kenmerkende vormen van keramiek in de Amalfikust is majolica. Majolica-keramiek is een soort aardewerk dat wordt gekenmerkt door zijn heldere kleuren, gedetailleerde ontwerpen en glanzende glazuur. Typische motieven zijn geïnspireerd op de natuur, zoals bloemen, fruit en zeelandschappen.
 4. Tegelwerk: Naast decoratieve stukken wordt keramiek ook vaak gebruikt voor de productie van kleurrijke tegels die worden gebruikt voor muurschilderingen, vloeren en andere architecturale toepassingen. Deze tegels dragen bij aan de levendige uitstraling van de historische gebouwen en stadjes in de regio.
Amalfikust

4. Amalfi en zijn citroenboomgaarden

Amalfi en de bredere Amalfikust in Italië staan bekend om hun overvloed aan citroenboomgaarden en de productie van citroenproducten, waaronder de beroemde limoncello-likeur.

De citroenbomen in de Amalfikust gedijen goed vanwege het milde klimaat en de vruchtbare grond. De citroenen die hier groeien, staan bekend om hun grootte, sappigheid en intense smaak. Ze worden vaak gebruikt in de lokale keuken en worden verwerkt tot verschillende traditionele producten.

Een van de meest bekende producten is limoncello, een citroenlikeur die wordt gemaakt door citroenschillen te laten trekken in alcohol en suikersiroop. Limoncello is populair als digestief en wordt vaak geserveerd na de maaltijd. Het wordt ook vaak gebruikt in cocktails en desserts.

Naast limoncello worden citroenen uit de Amalfikust gebruikt in diverse gerechten, zoals visgerechten, salades, sauzen en zoete lekkernijen, zoals ijs en sorbets. Ze voegen een verfrissende citrusaroma toe aan de lokale keuken en zijn een integraal onderdeel geworden van de culinaire cultuur van de regio.

Dus ja, Amalfi wordt inderdaad vaak beschouwd als een soort citroenenparadijs vanwege de overvloed aan citroenboomgaarden en de rol van citroenen in zowel de gastronomie als de lokale economie.

Typische lekkernijen van Amalfi

5. Wat word er nog meer gemaakt van die heerlijke citroenen uit de Amalfikust

De bekende zeepjes uit de Amalfikust zijn populaire ambachtelijke producten die vaak te vinden zijn in souvenirwinkels en lokale markten langs de kust. Deze zeepjes worden met de hand gemaakt en bevatten ingrediënten en geuren die typerend zijn voor de regio.

De populaire zeepjes uit de Amalfikust bevatten ingrediënten zoals olijfolie, kokosolie, aloë vera, kruidenextracten en citroen- of sinaasappelolie om de geuren van de regio te benadrukken .Deze zeepjes worden in verschillende vormen en ontwerpen gegoten, variërend van eenvoudige vierkante of rechthoekige blokken tot meer gedetailleerde vormen zoals schelpen, fruit en bloemen.

De zeepjes uit de Amalfikust zijn erg geliefde souvenirs voor toeristen die de Amalfikust bezoeken. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en bieden een geurige herinnering aan de prachtige kuststreek. Mijn eigen zeepjes leg ik in mijn kledingkast en naast mijn bed neer om elke keer weer te kunnen genieten van de heerlijke rustgevende geur.

Vanwege hun charmante uiterlijk en geurige eigenschappen kun je de zeepjes uit de Amalfikust ook als cadeau gegeven aan je vrienden en familie.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Susanna

Susanna is een blogster die al vanaf 2012 in Italië woont. Aangezien zij een local is, is zij dicht bij de bron. Zij houdt van naar de mooiste plekjes in Italië gaan, en wil deze graag met jullie delen. Samen met haar man doorkruist ze vaker heel Italië door. Susanna: Aangezien ik van Italiaanse komaf ben, is het voor mij niet moeilijk om in Italië te wonen. Ik ben gek op het land, en wil graag alle mooie dingen van dit land met jullie delen. Ik spreek vloeiend Italiaans, en kom met veel Italianen in contact. Graag wil ik ook die ervaringen met jullie delen. Verder zal ik ook geregeld bloggen over de producten in Italië.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

  Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *