De mooiste dorpjes aan het Gardameer

Het Gardameer is één van de populairste vakantiebestemmingen van Italië. Het Gardameer ligt op het kruispunt van drie Italiaanse regio’s: Lombardije, Veneto en Trentino. Rondom het meer liggen enkele tientallen dorpjes. Nederlanders komen jaarlijks in grote aantallen naar een van de vele campings of hotels die de regio rijk is.

Op een reisafstand van slechts 1.150 kilometer van Utrecht ligt dit grootste meer van Italië. Een prachtige plek dat uitkomst biedt aan vrijwel alle watersportliefhebbers, te midden van pittoreske stadjes met over het algemeen gastvrije Italianen. Graag geven wij u tips mee voor uw volgende bezoek.

Plaatsen in het Noorden van het Gardameer

Het noordelijke deel van het meer is bergachtig en kent daardoor ook een ander klimaat dan de rest van het meer. Met name de actieve toerist kan hier prima wandelen, fietsen of watersporten.

Torbole Sul Garda is een absolute aanrader

Voor een prachtig uitzicht over het meer is Torbole een aanrader. Het is de eerste plaats die zich aan doet als u de snelweg verlaat en aankomt aan de noordzijde van het meer. Het dorpje is vooral populair onder watersporters.

Riva del Garda is het meest bekend

Riva del Garda is het bekendste dorp in het noorden van het Gardameer. Met ongeveer 15.000 inwoners is het een van de grotere dorpen aan het meer. Het is een authentiek stadje dat bekend staat om haar vele kleine winkeltjes. Een ware bezienswaardigheid is het immense fort van de Scaligeri familie.

De directe omgeving van Riva is het bezoeken waard. Het gebied is hier bergachtig en biedt mooie wandelroutes.

Limone sul Garda een dorp tegen een bergwand

Het dorpje is gelegen tegen een bergwand, hetgeen zorgt voor een schilderwaardig aanzicht. Het dorp kent veel gekleurde huizen en staat bekend om haar cirtoenteelt en lederwaar verkoop. Het oude deel van het stadje vormt een leuke wirwar van smalle straatjes vol winkeltjes en oude huisjes, veelal versierd met veel groen en bloemen. Het pittoreske haventje is klein, maar mooi.

Plaatsen in het Oosten van het Gardameer

De oostkant van het meer is de meest toeristische kant. De dorpjes zijn authentiek en rijk aan restaurants.

Leuke winkels en gezellige pleinen ontdek je in Garda

In dit prachtige middeleeuwse stadje weet men goed in te spelen op het toerisme. Er zijn gezellige pleinen, mooie steegjes en leuke winkels. Perfect dus om je strandvakantie af te wisselen met een beetje cultuur.

Bardolino: een echte trekpleister

Dit stadje is samen met Lazise de trekpleister voor toeristen. Dingen die je gedaan moet hebben in Bardolino zijn een ijscoupe eten in de haven en een glas Bardolino DOC-wijn drinken op het terras. Een bezoek aan de weekmarkt is zeker ook een aanrader.

Parel aan het Gardameer: Lazise

Een goed bewaarde parel aan het Gardameer. Een groot deel van deze stad is omgeven door middeleeuwse stadsmuren, en in de omgeving staat een betoverend 11e-eeuws kasteel. Het stadje bestaat uit gezellige winkelstraatjes die uitmonden op centrale plein dat omringd is door terrassen en winkeltjes. Als u van cultuur en sfeer houdt is Lazise ‘the pace to be’ aan het Gardameer.

Tips voor in het Zuiden

Aan de zuidkant van het meer zijn de grotere campings te vinden. Het weer aan de zuidkant is over het algemeen beter dan aan de noordelijke helft van het meer.

Sirmione: historie en cultuur

Sirmione ligt op een schiereiland in het zuidelijk deel van het Gardameer en biedt met name veel cultuur en historie. Het stadje staat bekend om het mooie kasteel dat een prachtig vergezicht biedt over het stadje en het Gardameer. Helemaal aan de noordkant van het schiereiland bevinden zich de Grotten van Catallus (de restanten van de Romeinse Villa Romana) en het museum Antiquarium. Het centrum bestaat uit gezellige smalle straatjes met een ruim aanbod van winkels en terrasjes.

Terug naar de middeleeuwen: Peschiera del Garda

In het meest zuidoostelijke punt van het Gardameer, waar de rivier de Mincio uit het Gardameer stroomt, ligt Peschiera del Garda. De stad heeft nog haar oorspronkelijke vestigingsmuren die stammen uit de middeleeuwen en herbergen een sfeervolle oude binnenstad met enkele mooie kerkjes, pleintjes, bloemige doorkijkjes, restaurants en terrasjes. In de mooie haven is het altijd een komen en gaan van bootjes.

Tips in het westen

De westkant van het Gardameer staat bekend als de rustigere kant en de meer authentiek Italiaanse kant.

Het rustige Torri de Blanco

Het centrum van het dorp is geconcentreerd rondom de kleine haven, waar vooral vissersbootjes liggen. Het centrum is rustig, met enkele restaurants  en winkels. Een bezienswaardigheid is het veertiende eeuwse kerkje Santissima Trinità. In dit vrij toegankelijke kerkje vind je enkele fresco’s uit de school van de Italiaanse kunstschilder Giotto di Bondone.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *