De top 10 van Italiaanse gebruiken en tips voor je vakantie in Italie

Ben je gefascineerd door de Italiaanse cultuur en tradities? Van het overheerlijke eten tot de prachtige kunst en architectuur. Italië is een land vol prachtige, oude gebruiken en manieren. Er is geen volk zo trots op hun gewoontes als een Italiaan .In dit artikel verkennen we 10 gewoonten en tips die je kunt ontdekken en toepassen voor een authentieke Italiaanse levensstijl. Dit artikel beschrijft ook een aantal omgangsvormen die zeker gewaardeerd worden als je je als toerist in Italië begeeft. Ook staan er handige tips in voor wanneer je Italië voor het eerst bezoekt. Ontdek ook hoe je kunt genieten van een echte Italiaanse maaltijd in een Italiaans restaurant.

1. Hoe groet je in het Italiaans

Er zijn verschillenden manieren om iemand te groeten in het Italiaans, kies wat jij het makkelijkste vind. Buongiorno, salve, ciao, buonasera, molto piacere, dit zijn een aantal eenvoudige Italiaanse gebruiken om iemand te begroeten. Buongiorno of salve kun je gebruiken je als je iemand niet of nauwelijks kent, bijvoorbeeld wanneer je een winkel of een restaurant bezoekt. Het is de meest gebruikte maar wat formele begroeting. Leer je iemand net kennen dan kun je zeggen molto piacere ,wat betekent prettig kennis te maken.

Ciao (hallo), is meer geschikt voor iemand die je al vaker hebt ontmoet of iemand die jonger is, een stuk informeler dus.

In Italië is het gebruikelijk om kennissen, vrienden en familie te begroeten met twee kussen. Dit is niet gebonden aan geslacht, ook Italiaanse mannen geven elkaar onderling vaak een vriendelijke begroeting door middel van twee kussen. Een eerste indruk is erg belangrijk voor de Italianen. Wees je dus bewust van de traditionele omgangsvormen, altijd met respect en vriendelijkheid.

2. Reistips

Zie je een verkeersbord met de volgende tekst geschreven ‘Zona di Rimozione’ (u wordt weggesleept) of ‘Divieto di Sosta’( verboden te parkeren) dan mag er niet geparkeerd worden. Het zou erg vervelend zijn om tijdens je leuke uitstapje een boete te krijgen of erger nog, een weggesleepte auto.

Reis je met openbaar vervoer hou dan er rekening mee dat de treinen of bussen vaak niet op tijd vertrekken in Italie. Zorg er voor dat je je ticket van voor de trein van te voren koopt op het treinstation .Voor de bus aan de kassa van het busstation of in erkende winkels zoals de Tabaccacio, de zogenaamde tabakswinkel of in een cartolleria, de kantoorboekhandel.

Belangrijk is dat je is het inchecken met je ticket, doe je dit niet bij binnenkomst dan is je ticket niet geldig en dat kan je dan een boete opleveren bij controle.

3. Eten in een restaurant en wat kun je verwachten

Volgens de Italiaanse gebruiken wordt er van je verwacht om even te wachten tot een gastheer of gastvrouw je naar je tafel brengt. Zij weten welke tafel vrij is, waar een reservering op wacht of welke eventueel nog afgeruimd moeten worden. Bij bijna ieder restaurant wordt er een mandje met brood op je tafel gezet, ook als je het niet besteld hebt. Bij sommige restaurants worden hiervoor kosten in rekening gebracht, deze vind dan ook je terug op je bonnetje.

Pasta en risotto zijn geen bijgerechten maar maar traditionele hoofdgerechten. Deze hoofdgerechten zijn de trots van de Italiaanse keuken! Pasta of risotto bestel ja dan ook voordat je overgaat op een vis of een vlees gerecht.

Extra waarschuwing! Snij nooit je spaghetti als je boze blikken wilt vermijden ! Prik met je vork een aantal sliertjes vast op je bord of op een lepel en blijf de vork draaien tot het een mooi bolletje word ,je kunt deze dan makkelijker eten ook. En…geen ketchup op je spaghetti doen he, dat is echt uit den boze hier in Italie.

Let wel op: Peperoni is in Italië niet zoals de Amerikaanse salami pizza. Wanneer je hier iets besteld met peperoni dan krijg je een gerecht met rode paprika. Wil je graag een picante pizza bestel dan de pizza diavolo of de salami piccante.

Tip! Bestel geen Cappuccino na 11.00 ’s ochtends het is geen toetje maar een ochtend drankje en hoort dan ook niet na de maaltijd.

Twijfel niet om de huiswijn van de kaart te bestellen in een restaurant. Mijn ervaring is dat dit juist vaak erg lekkere wijnen zijn , te bestellen in halve- en hele liters.

Pizza Margarita
Napolitaanse Pizza Margarita met mozzarella di Bufala

4. Ontbijten in Italie

De Italianen zijn gewend om in één van de vele karakteristieke koffiebarretjes te ontbijten, een cappuccino en bijvoorbeeld een cornetto (croissantje) zijn goedkoper als je ze in een bar nuttigt.

In sommige cafés, vooral tijdens de drukke, is het soms nodig om eerst je keuze bij de kassa af te rekenen en dan met je bonnetje je bestelling te doen bij de barista. Op deze manier raakt de barista het overzicht niet kwijt over de klanten die al betaald hebben en degene die nog niet hebben afgerekend.

Lunch is vaak na 13.30 volgens de Italiaanse gebruiken en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren in de avond meestal pas rond 20.00. Loop je voor deze tijden een restaurant binnen dan heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst.

5. Italiaanse gebruiken in een restaurant

Voor de Italianen geldt, neem alle tijd en ruimte om optimaal van je eten en gezelschap te genieten en vooral van het eten .Wil je graag iets vragen of bijbestellen, wenk dan even een medewerker.

In sommige restaurants zetten ze na je toetje nog een fles digestivo met een aantal kleine glaasjes neer. Dit kan een limoncello, grappa of andere likeur zijn. Het is echter niet de bedoeling dat je met je tafelgezelschap de hele fles leeg drinkt. Naast dat dat niet de bedoeling en dus niet netjes is. Het is bedoelt volgens de Italiaanse gebruiken als afsluiter en om de maaltijd makkelijker te kunnen verteren.

Wil je de rekening, vraag dan het volgende: Il conto, per favore, wat betekend dat je graag de rekening zou krijgen. Bij veel restaurants kun je gebruik maken van een pinpas of creditcard maar houdt er rekening mee dat dit lang niet overal kan. ik raad je ook aan om ook contant op zak te hebben .

In veel eetgelegenheden is de tip voor de ober of serveerster al meegenomen op in rekening. Meestal gebruiken ze hier een vast bedrag voor per persoon of ligt het tip-bedrag tussen de 10% en 15%. Het personeel krijgt doorgaans een ‘goed’ vast salaris en is dus niet afhankelijk van de tips van de gasten.

Roken is verboden in alle eetgelegenheden.

6. Bezoek aan een kerk, museum en het Vaticaan.

Ondanks de warme Italiaanse temperaturen en de daarbij horende kleding is het niet verstandig om met blote schouders of knieën een kerk te bezoeken. Sommige religieuze gebouwen bieden bij binnenkomst grote sjaals aan zodat wanneer men te schaars gekleed is toch een bezoek kan brengen. Zorg altijd voor een vestje of een sjaal in je tas. Bij het Vaticaan wordt er zelfs van je verwacht dat je je schouders bedekt en dat je knieën niet zichtbaar zijn.

In sommige kerken, musea en delen van het Vaticaan is het verboden om foto’s te maken, al dan niet met flits. Best wel jammer maar je kunt het proberen zonder betrapt te worden natuurlijk.

7. Bezoekje aan de wekelijkse markt

Wil je graag je eigen fruit uitzoeken vraag het dan even aan de verkoper, de Italiaanse marktkooplui vinden het niet fijn als je het fruit aanraakt of er zelfs in knijpt. Handjes thuis dus.

Over het algemeen vraagt de verkoper volgens de Italiaanse gebruiken welke stuks fruit je eventueel wilt en dan helpt hij je graag met het uitkiezen ervan.

8. Is het water veilig om ook te drinken?

Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Hou er rekening mee als er bij een kraan een bordje met het volgende opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht. Water in flessen is natuurlijk overal verkrijgbaar in de supermarkten .

9. Stekkers en stopcontacten

Misschien weet je het al maar in Italië komen veel verschillende soorten stopcontacten voor. Neem dus altijd een reisstekker voor Italië mee, of een universele wereldstekker.

10. Alarmnummers voor Italie

  • Algemeen alarmnummer: 112.
  • Politie: 113.
  • Brandweer: 115.
  • Ambulance: 118.

Let op: De kans is helaas groot dat er geen of slecht Engels gesproken wordt. Probeer dan ook als het je lukt om via een vertaling site in het Italiaans zo goed mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is. Wanneer duidelijk is welke spoedhulp er nodig is, word je doorverbonden met de betreffende dienst. In geval van nood is het daarom erg belangrijk om rechtstreeks de benodigde spoeddienst bellen.

11. Welke reisdocumenten heb je nodig in Italie

Natuurlijk heb je een geldig reisdocument nodig om te kunnen reizen in Italie. Ook kinderen hebben een eigen reisdocument nodig of een toestemmingsformulier voor een minderjarig kind naar het buitenland.

Voor het huren van een auto is het Nederlandse rijbewijs natuurlijk ook geldig.

Susanna

Susanna is een blogster die al vanaf 2012 in Italië woont. Aangezien zij een local is, is zij dicht bij de bron. Zij houdt van naar de mooiste plekjes in Italië gaan, en wil deze graag met jullie delen. Samen met haar man doorkruist ze vaker heel Italië door. Susanna: Aangezien ik van Italiaanse komaf ben, is het voor mij niet moeilijk om in Italië te wonen. Ik ben gek op het land, en wil graag alle mooie dingen van dit land met jullie delen. Ik spreek vloeiend Italiaans, en kom met veel Italianen in contact. Graag wil ik ook die ervaringen met jullie delen. Verder zal ik ook geregeld bloggen over de producten in Italië.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *