Verken Herculaneum: een minder bekende maar even indrukwekkende archeologische vindplaats

Ben je geïnteresseerd in het verkennen van oude archeologische vindplaatsen? Dan is Herculaneum, in het Italiaans Ercolano, misschien wel de perfecte bestemming voor jou. Hoewel het minder bekend is dan het nabijgelegen Pompeï, is Herculaneum net zo indrukwekkend en biedt het een unieke kijk op het leven in het oude Rome. In dit blog zul je meer te weten komen over de geschiedenis en ligging van Herculaneum, hoe je het kunt bezoeken, de verschillen tussen Herculaneum en Pompeï, en welke stad je moet kiezen om te bezoeken.

1. Wat is Herculaneum?

Herculaneum met op achtergrond Vesuvius

Herculaneum is een oude archeologische vindplaats in Italië, gelegen aan de voet van de Vesuvius. Het is minder bekend dan het nabijgelegen Pompeï, maar het biedt een even indrukwekkende kijk op het leven in het oude Rome. Herculaneum werd net als Pompeï bedolven onder de as en modder na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Het is een goed bewaard gebleven stad met prachtige overblijfselen van gebouwen, straten en fresco’s. Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van oude Romeinse geschiedenis, is Herculaneum zeker een bezoek waard.

1.1 Geschiedenis van Herculaneum

Herculaneum heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot het oude Rome. De stad werd gesticht rond de 4e eeuw voor Christus en groeide uit tot een welvarende en bloeiende gemeenschap. Het was een populaire vakantiebestemming voor de rijke Romeinen vanwege de prachtige stranden en thermale baden.

In 79 na Christus werd Herculaneum echter verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius, dezelfde vulkaan die ook Pompeï bedolf. De stad werd bedekt met een dikke laag as en modder van 30 meter, die ervoor zorgde dat de stad goed bewaard bleef. Het duurde echter eeuwen voordat Herculaneum werd herontdekt en opgegraven.

Tijdens de opgravingen werden talloze prachtige overblijfselen van gebouwen, straten en fresco’s ontdekt. Deze vondsten hebben archeologen een uniek inzicht gegeven in het dagelijks leven in het oude Rome. Het is fascinerend om door de straten van Herculaneum te wandelen en je voor te stellen hoe het er meer dan 200 jaar geleden uitzag.

Vandaag de dag is Herculaneum een populaire toeristische bestemming en trekt het bezoekers van over de hele wereld. Het is een geweldige plek om meer te leren over de geschiedenis van het oude Rome en te genieten van de prachtige archeologische overblijfselen die hier te vinden zijn. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en archeologie, mag een bezoek aan Herculaneum zeker niet ontbreken op je lijst.

Ingang Herculaneum

1.2 Ligging van Herculaneum

Herculaneum is gelegen aan de Golf van Napels, in de Italiaanse regio Campanië Het bevindt zich aan de voet van de Vesuvius, dezelfde vulkaan die de stad in 79 na Christus bedolf onder een dikke laag as en modder. Herculaneum ligt ongeveer 8 kilometer ten zuidoosten van de stad Napels. Het is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, waardoor het een ideale bestemming is voor een dagtrip vanuit Napels of andere nabijgelegen steden. De ligging van Herculaneum aan de kust biedt ook prachtige uitzichten op de Middellandse Zee.

Opgegraven skeletten op het strand van Herculaneum
Het antieke strand van Herculaneum met de gevonden skeletten.

1.3 Enkele hoogtepunten in Herculaneum

Hier een aantal hoogtepunten van Herculaneum waarvan wij vinden dat die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. Maar aangezien Herculaneum niet zo groot en overweldigend is als Pompeï, zul je daar denk ik niet zo maar aan voorbij lopen. Maar ik wil ze toch even vermelden.

Antieke straat in Herculaneum
Antieke straat in Herculaneum

1.3.1 Het museum gelijk bij de ingang

Romeinse vluchtboot

De inwoners van Herculaneum werden compleet verrast. Velen probeerden te schuilen in de voorraadkamers aan de haven, waar meer dan 300 lichamen zijn gevonden. Ze dachten daar veilig te zijn, misschien dachten ze dan nog gered te kunnen worden.

Velen probeerden ook weg te komen met boten, zoals deze die in het museum te zien is. Deze is goed bewaard gebleven onder het vulkanische gesteente en in het museum opgesteld.

1.3.2 Villa of the papyri

Een van de meest opmerkelijke hoogtepunten is de Villa of the Papyri, ook wel bekend als de Villa dei Papiri.

De Villa of the Papyri was een luxueuze Romeinse villa die werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus. Het was de thuisbasis van een welgestelde Romeinse familie, de schoonvader van Julius Caesar Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, en diende als een plek voor ontspanning en educatie. De villa was rijkelijk versierd met marmeren beelden, fresco’s en mozaïeken. Het meest opvallende kenmerk van de villa was de bibliotheek, die duizenden papyrusrollen bevatte. Deze rollen bevatten belangrijke literaire werken uit de oudheid en bieden ons een waardevol inzicht in de Romeinse cultuur en kennis.

Standbeeld Romein
Een van de vele standbeelden in Herculaneum

2. Bezoek Herculaneum

Herculaneum is een fascinerende archeologische vindplaats, die zeker een bezoek waard is. Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van oude Romeinse geschiedenis en het ervaren van de unieke sfeer van een oude stad, dan is Herculaneum de perfecte bestemming voor jou. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om je bezoek aan Herculaneum te plannen.

De antieke stad Herculaneum in Italie
De antieke stad Herculaneum heeft een enorme indruk op mij gemaakt.

2.1 Ercolano bezoeken

Als je Herculaneum wilt bezoeken, is de stad Ercolano de beste uitvalsbasis. Ercolano ligt vlakbij de archeologische vindplaats en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het is handig om een verblijf in Ercolano te regelen, zodat je de stad op je eigen tempo kunt verkennen en genieten van de prachtige omgeving.

Prachtige fresco's in Herculaneum
Huis in Herculaneum
Antiek huis in Herculaneum

2.1.1 Hoe kom je bij Herculanium

Om Herculaneum te bereiken, kun je het beste de trein nemen naar Ercolano. Vanuit Napels kun je de Circumvesuviana-trein nemen, die regelmatig rijdt en je in ongeveer 20 minuten naar Ercolano brengt. Het treinstation van Ercolano ligt op loopafstand van de archeologische vindplaats, dus je kunt gemakkelijk te voet naar Herculaneum gaan.

Stazione di Portici-Ercolano, Via Rampa del Porto, Portici, Napoli, Campania, 80055, Italië

Ercolano Scavi, Via Panoramica, Ercolano, Napoli, Campania, 80056, Italië

Ercolano, Napoli, Campania, 80056, Italië

2.1.2 Ercolano station

Het treinstation van Ercolano is goed verbonden met andere steden in de regio, waardoor het gemakkelijk is om vanuit verschillende locaties naar Herculaneum te reizen. Als je bijvoorbeeld in Sorrento, Pompeï of Salerno verblijft, kun je de trein nemen naar Ercolano en van daaruit verder reizen naar de archeologische vindplaats.

2.2 Tickets en openingstijden

Bij aankomst in Herculaneum kun je je tickets kopen bij de ingang van de archeologische vindplaats. Het is aan te raden om van tevoren je tickets te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen, om lange wachtrijen te vermijden.

Het is ook mogelijk om een rondleiding te boeken, zodat je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en betekenis van de verschillende gebouwen en artefacten in Herculaneum.

Openingstijden:

  • Vrijdag 09:30 – 19:30
  • Zaterdag 09:30 – 19:30
  • Zondag 09:30 – 19:30
  • Maandag 09:30 – 19:30
  • Dinsdag 09:30 – 19:30
  • Woensdag Gesloten
  • Donderdag 09:30 – 19:30

2.2.1 Prijzen en reserveringen

De prijzen voor de tickets variëren, maar over het algemeen zijn ze redelijk betaalbaar. Het is mogelijk om een ticket te kopen voor alleen de archeologische vindplaats, of je kunt ervoor kiezen om een combiticket te kopen waarmee je ook andere nabijgelegen bezienswaardigheden kunt bezoeken, zoals Pompeï. Het is ook mogelijk om korting te krijgen op de ticketprijs, bijvoorbeeld als student of senior. Het is raadzaam om je tickets van tevoren te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen, om teleurstellingen te voorkomen.

2.2.2 Openingstijden

De openingstijden van Herculaneum kunnen variëren, afhankelijk van het seizoen. Het is raadzaam om de officiële website van Herculaneum te raadplegen voor de meest recente informatie over de openingstijden. Houd er rekening mee dat de archeologische vindplaats soms gesloten kan zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden of andere redenen, dus het is altijd verstandig om van tevoren te controleren of Herculaneum open is op de dag van je bezoek. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de archeologische vindplaats te verkennen en alle prachtige overblijfselen te bewonderen.

2.3 Rondleidingen

Rondleidingen zijn een geweldige manier om het meeste uit je bezoek aan Herculaneum te halen. Er zijn verschillende rondleidingen beschikbaar, variërend van groepsrondleidingen tot privétours. Een rondleiding kan je helpen om meer inzicht te krijgen in de fascinerende geschiedenis van Herculaneum en de betekenis van de verschillende overblijfselen die hier te vinden zijn.

Tijdens een rondleiding word je begeleid door een ervaren gids die je alles kan vertellen over de archeologische vindplaats. Ze zullen je wijzen op interessante feiten en details die je misschien zelf over het hoofd zou zien. Bovendien kunnen ze je helpen de context en betekenis van de verschillende gebouwen en artefacten beter te begrijpen.

Een rondleiding kan ook handig zijn als je beperkte tijd hebt. De gids kan je helpen om de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten van Herculaneum te zien, zodat je niets mist. Bovendien kunnen ze je ook tips geven over andere interessante plaatsen om te bezoeken in de omgeving.

Het boeken van een rondleiding kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om een georganiseerde groepsrondleiding te boeken, waarbij je je aansluit bij een groep andere bezoekers. Dit kan een leuke manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en ervaringen te delen. Als je liever een meer persoonlijke ervaring wilt, kun je ook kiezen voor een privétour. Hierbij heb je een gids voor jezelf en kun je de rondleiding aanpassen aan je eigen interesses en tempo.

Ongeacht welke optie je kiest, een rondleiding kan je bezoek aan Herculaneum zeker verrijken. Het biedt een dieper inzicht in de geschiedenis en betekenis van deze fascinerende archeologische vindplaats. Dus overweeg zeker om een rondleiding te boeken tijdens je bezoek aan Herculaneum.

3. Herculaneum vs Pompeï

Herculaneum en Pompeï zijn beide oude Romeinse steden die bedolven werden onder de as en modder na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Hoewel ze veel gemeen hebben, zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Hier zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij het kiezen tussen een bezoek aan Herculaneum of Pompeï.

Overblijfselen van lichamen Herculaneum
In de voorraadkamers aan de haven probeerden sommige inwoners te schuilen voor de uitbarsting van de Vesuvius

3.1 Verschillen tussen Herculaneum en Pompeï

3.1.1 Omvang en bewaard gebleven gebouwen

Een van de belangrijkste verschillen tussen Herculaneum en Pompeï is de omvang van de opgravingen. Herculaneum is aanzienlijk kleiner dan Pompeï, waardoor het gemakkelijker is om de hele stad in één bezoek te verkennen. Pompeï daarentegen is veel groter en kan meerdere dagen in beslag nemen om volledig te verkennen.

Wat betreft de bewaard gebleven gebouwen, is Herculaneum beter bewaard gebleven dan Pompeï. Dit komt doordat Herculaneum bedekt was met een dikke laag modder, terwijl Pompeï bedekt was met as. De modder heeft ervoor gezorgd dat de gebouwen in Herculaneum beter bewaard zijn gebleven, inclusief de houten structuren en fresco’s.

Beter bewaard gebleven gebouwen Herculaneum
In Herculaneum zijn de gebouwen beter bewaard gebleven als in Pompeï

3.1.2 Staat van de opgravingen

Goed bewaarde fresco Herculaneum

Een ander verschil tussen Herculaneum en Pompeï is de staat van de opgravingen. Herculaneum is over het algemeen beter geconserveerd en heeft minder schade geleden dan Pompeï. Dit komt doordat Herculaneum onder de modder bedolven was, wat de gebouwen en artefacten heeft beschermd tegen de elementen en erosie.

Pompeï daarentegen heeft meer te lijden gehad onder de as en het weer, waardoor sommige gebouwen en fresco’s in een slechtere staat verkeren. Dit betekent echter niet dat Pompeï minder indrukwekkend is om te bezoeken. Integendeel, het biedt nog steeds een fascinerende blik op het leven in het oude Rome.

3.2 Voordelen van een bezoek aan Herculaneum

3.2.1 Minder drukte

Een van de voordelen van een bezoek aan Herculaneum is dat het over het algemeen minder druk is dan Pompeï. Omdat Herculaneum minder bekend is bij toeristen, zijn er vaak minder mensen die de archeologische vindplaats bezoeken. Dit betekent dat je meer rust en ruimte hebt om de overblijfselen te verkennen en te genieten van de sfeer van de oude stad.

3.2.2 Beter bewaarde fresco’s

Goed bewaarde fresco's in Herculaneum

Een ander voordeel van Herculaneum is dat de fresco’s hier over het algemeen beter bewaard zijn gebleven dan in Pompeï. De modderlaag heeft ervoor gezorgd dat de kleuren en details van de fresco’s in Herculaneum beter behouden zijn gebleven. Dit maakt een bezoek aan Herculaneum extra bijzonder voor kunstliefhebbers.

4. Herculaneum of Pompeï?

Een bezoek aan Herculaneum heeft verschillende voordelen ten opzichte van een bezoek aan Pompeï. Ten eerste is het over het algemeen minder druk in Herculaneum. Omdat het minder bekend is bij toeristen, zijn er vaak minder mensen die de archeologische vindplaats bezoeken. Dit zorgt voor meer rust en ruimte om de overblijfselen te verkennen en te genieten van de sfeer van de oude stad.

Daarnaast zijn de fresco’s in Herculaneum beter bewaard gebleven dan in Pompeï. De dikke laag modder heeft ervoor gezorgd dat de kleuren en details van de fresco’s in Herculaneum beter behouden zijn gebleven. Dit maakt een bezoek aan Herculaneum extra bijzonder, vooral voor kunstliefhebbers.

De keuze tussen een bezoek aan Herculaneum of Pompeï hangt af van je persoonlijke interesses en voorkeuren. Als je geïnteresseerd bent in een meer intieme en minder drukke ervaring, dan is Herculaneum misschien de beste keuze. Als je echter geïnteresseerd bent in een grotere en uitgebreidere archeologische vindplaats, dan is Pompeï de betere optie. Het is ook mogelijk om beide steden te bezoeken, vooral als je veel tijd hebt. Een combinatiebezoek aan Herculaneum en Pompeï kan je een uitgebreider beeld geven van het leven in het oude Rome en de impact van de Vesuvius-uitbarsting.

Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken tussen een bezoek aan Herculaneum of Pompeï, of zelfs een combinatiebezoek aan beide steden. Wat je ook kiest, je zult zeker genieten van de fascinerende geschiedenis en de prachtige archeologische overblijfselen die deze oude Romeinse steden te bieden hebben.

Herculaneum plein
Herculaneum is binnen een dag te bezichtigen

4.2 Combinatiebezoek

Als je ervoor kiest om zowel Herculaneum als Pompeï te bezoeken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om voldoende tijd in te plannen voor elk bezoek. Beide steden hebben veel te bieden en het kan vermoeiend zijn om ze allebei op één dag te proppen. Overweeg om een gids te boeken voor een rondleiding in beide steden. Dit kan je helpen om de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten te zien en meer te leren over de geschiedenis en betekenis ervan. Neem voldoende water en snacks mee, vooral als je van plan bent om de hele dag door te brengen in de archeologische vindplaatsen. Vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen, omdat je veel zult wandelen en staan tijdens het verkennen van de steden.

De duur van je bezoek aan Herculaneum en Pompeï hangt af van je interesses en de tijd die je tot je beschikking hebt. Over het algemeen kun je rekenen op minimaal een halve dag voor elk bezoek. Als je echter meer tijd hebt, kun je ervoor kiezen om een hele dag door te brengen in elke stad om alles op je gemak te kunnen verkennen.

Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken tussen een bezoek aan Herculaneum of Pompeji, of zelfs een combinatiebezoek aan beide steden. Wat je ook kiest, je zult zeker genieten van de fascinerende geschiedenis en de prachtige archeologische overblijfselen die deze oude Romeinse steden te bieden hebben.

4.2.1 Tips voor een combinatiebezoek

Tijdens een combinatiebezoek aan Herculaneum en Pompeï zijn er een paar tips waar je rekening mee kunt houden. Ten eerste is het belangrijk om voldoende tijd in te plannen voor elk bezoek. Beide steden hebben veel te bieden en het kan vermoeiend zijn om ze allebei op één dag te proppen.

Overweeg om een gids te boeken voor een rondleiding in beide steden. Dit kan je helpen om de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten te zien en meer te leren over de geschiedenis en betekenis ervan.

Neem voldoende water en snacks mee, vooral als je van plan bent om de hele dag door te brengen in de archeologische vindplaatsen. Het kan warm zijn in de zomer, dus hydratatie is belangrijk.

Vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen, omdat je veel zult wandelen en staan tijdens het verkennen van de steden. Het kan vermoeiend zijn om lange afstanden af te leggen, dus zorg ervoor dat je schoenen hebt die geschikt zijn voor wandelen.

Als je de tijd hebt, overweeg dan om ook de omgeving van Herculaneum en Pompeï te verkennen. Beide steden liggen in een prachtige regio met veel andere interessante bezienswaardigheden, zoals de Vesuvius en de kust van Amalfi.

Met deze tips ben je goed voorbereid op een combinatiebezoek aan Herculaneum en Pompeï. Geniet van de prachtige archeologische vindplaatsen en laat je meeslepen door de rijke geschiedenis van het oude Rome. Veel plezier!

4.2.2 Duur van het bezoek

De duur van je bezoek aan Herculaneum en Pompeï hangt af van je interesses en de tijd die je tot je beschikking hebt. Over het algemeen kun je rekenen op minimaal een halve dag voor elk bezoek. Als je echter meer tijd hebt, kun je ervoor kiezen om een hele dag door te brengen in elke stad om alles op je gemak te kunnen verkennen.

Het is belangrijk om voldoende tijd in te plannen, vooral als je van plan bent om beide steden op dezelfde dag te bezoeken. Beide steden hebben veel te bieden en het kan vermoeiend zijn om ze allebei op één dag te proppen. Het is belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt zien en doen in de tijd die je hebt.

Als je beperkte tijd hebt, is het raadzaam om een rondleiding te boeken. Een gids kan je helpen om de belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten te zien en meer te leren over de geschiedenis en betekenis ervan. Ze kunnen je ook helpen om efficiënter te bewegen tussen de verschillende locaties, zodat je het meeste uit je bezoek kunt halen.

Het is ook belangrijk om voldoende tijd te nemen om te rusten en te ontspannen tijdens je bezoek. Beide steden kunnen druk en vermoeiend zijn, vooral tijdens het hoogseizoen. Neem af en toe een pauze om te genieten van het uitzicht, een hapje te eten of gewoon even uit te rusten.

Met deze tips ben je goed voorbereid op de duur van je bezoek aan Herculaneum en Pompeï. Geniet van de prachtige archeologische vindplaatsen en laat je meeslepen door de rijke geschiedenis van het oude Rome. Veel plezier!

Oude markt in Herculaneum
Ik heb genoten van het archeologisch park in Herculaneum

Nunzio

Nunzio heeft elektrotechniek gestudeerd en is ook werkzaam in die branche. Als hobby erbij doet hij ook bloggen over Italië. Aangezien hij van Italiaanse afkom is, net als zijn zus Susanna, heeft hij een natuurlijke passie voor Italië. Nunzio: vanaf mijn jeugd reisden we al ieder jaar naar Italië, dit was vooral naar Napoli, vanwege onze familie die we daar hebben wonen. Vanaf mijn twintigste ben ik naar veel meer plaatsen in Italië geweest, want nog steeds kom ik graag in Italië en reis ik heel wat regio’s af.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *